Diyabetle Yaşam Boyu Öğrenme Alışkanlığı
Diyabetle yaşam boyu öğrenme alışkanlığı kazanmanız, diyabet öz yönetim başarınızı arttırır. Böylece diyabetle yaşamda, size daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sunar.
Diyabetle yaşam boyu öğrenme alışkanlığı kazanmanız, diyabetle yaşamda gücünüzü arttırır.
Öğrenme, hayat boyu süren bir serüvendir. İnsan, yaşam boyu öğrenme yolculuğunda hep öğrenendir. Öğrenmeyi öğrenmek ise, yaşamda her deneyimde başarı sağlamak için önemlidir.
Diyabetle yaşamda, diyabetlinin tedavi ve bakım sürecinde diyabet eğitimi en önemli aşamalardan biridir. Diyabet, kronik bir hastalıktır ve hayatına girdiği kişiden yaşam tarzı değişikliği bekler.
Diyabetle yaşam, diyabet hastalığına uyum ve esnekliğiniz ölçüsünde kolay, uyumsuzluk gösterdiğinizde ise zahmetlidir. Kişilik yapınız, tutum ve davranışlarınız, sağlıkla ilgili inançlarınız ve yaşam alışkanlıklarınız diyabet öğrenim sürecinizi etkileyen önemli unsurlardır. Diyabet tedavi uyumunuzda, diyabetle yaşam boyu öğrenme alışkanlığı kazanmanız ayrıca önem taşır.
Diyabetle yaşam sizden, diyabet hastalığında tedavi-bakım sürecine etkin katılımınızı ve uyumunuzu bekler. Bu uyumu sağlayan ise, sizin öz bakım davranışlarınızın tümüdür. “Diyabet öz yönetimi” dediğimiz bu süreçteki başarınız; diyabet hastalığı hakkında bilgi birikimi ve beceri kazanma deneyimi gerektirir. Diyabet gibi kronik hastalıkların yönetiminde başarılı olmanız için, yaşam boyu öğrenme alışkanlığı kazanmanız önemlidir. Diyabet ile yaşam boyu öğrenme, sizi hastalık yönetiminizde başarıya taşır.
Yaşam Boyu Öğrenme Nedir?
Öğrendiklerimizle düşünce yapımız gelişir ve düşüncelerimizle hayatımız şekillenir. İnsan, düşüncelerinin hayata bir yansımasıdır. Düşüncelerimizin enginliğiyle, varlık gösteririz hayatın içinde.
İnsanın, öğrenme yolculuğu anne karnında başlar öncelikle. Anne karnında hissettiğimiz anların etkisi, hislerimize yansır. Hislerimizle başlar, hayattaki ilk öğrenme deneyimimiz. Anne karnında güvende olmayı öğreniriz. Huzuru, sessizliği ve sakinliği öğreniriz. İlk öğrendiğimiz duygularla, dünya yolculuğu başlar ve ağlamayı öğreniriz.
Ağlamak, iç güdüsel bir deneyimdir. Ağladıkça, isteklerini ve ihtiyaçlarını elde etmeyi öğrenir insan. Sonra hayata tutunmayı, gücü, cesareti, başarmayı, ayakta durmayı ve uyum sağlamayı öğrenir insan. Korkuyu, düşmeyi, kaybetmeyi, kaybolmayı ve acı çekmeyi öğrenir insan. Ardından düştüğünde kalkmayı, başardıklarını tekrarlamayı, devam etmeyi ve deneyimlerinden ders çıkarmayı öğrenir. Yaşam boyu öğrenme deneyimidir işte bu.
Diyabetle Yaşam Boyu Öğrenme
Hayatımıza ansızın giren her hastalık, bizden ayrıca sorumluluk bekler. Her hastalığın kendine özgü bir dili vardır. Diyabet hastalığının da, her hastalık gibi kendine özgü bir dili vardır.
Diyabet; “Beni tanı, bana uyum sağla, beni yönet, benimle güçlü ol ve benimle sağlığını koru” der kararlılıkla. Diyabet eğitim uzmanlarıysa bu süreçte, diyabetli bireylere diyabet hastalığının dilini öğretir aslında. Diyabetli bireyin bu öğrenme sürecine katılım gösterme istekliliği, sorumluluk üstlenmesi ve öğrenmeye olan inancı süreçte başarının en önemli unsurlarıdır. Bu süreç, diyabetli için ayrı bir serüvendir. Bu serüvende, diyabetle yaşam boyu öğrenme alışkanlığı süreci keyifli hale getirebilir.
Diyabetle yaşamda, neler öğrendiğimiz ve öğrendiklerimizin kalıcılığı önemlidir. Öğrendiklerimizin kalıcılığı ise, öncelikle öğrenmeyi keyifli kılmak ve kalıcı hale getirmeyi arzulamakla mümkündür.
O zaman ne dersiniz öğrenmeyi kalıcı hale getirmeyi ve diyabetle yaşam boyu öğrenmeyi alışkanlığa dönüştürmeyi.
Öğrenmeyi Kalıcı Hale Getirmek İçin Öneriler
Yaşam boyu öğrenme bir alışkanlıktan öte bir tutkudur. Siz tutkunuzla öğrenme deneyiminizden keyif alırsınız. Keyif aldıkça öğrenme alışkanlığınız kalıcı hale gelir. Siz öğrendiklerinizi hayata geçirdikçe, ruhen daha doyumlu bir yaşam yaşarsınız.
Yaşam boyu öğrenmeyi kalıcı kılmak, bazı yöntemleri öğrenme sürecinde kullanmayı gerektirir. Nedir bu yöntemler diye soracak olursanız, şöyle sıralayabilirim:
- Ne öğrenmek istediğinizin farkında olmalı, öğrendiklerinizi kullanacağınız alanları bilmelisiniz.
- Tüm duyu alanlarınıza hitap eden yöntemleri, sürece dahil etmelisiniz.
- Beyninizin sağ ve sol lobunu birlikte kullanarak; öğrendiklerinizi anlayarak, düşünerek ve hayal ederek bu süreci yönetmelisiniz.
- Öğrendiklerinizin daha etkili ve verimli olabilmesi için, öğrenme sürecinde doğru nefes alma tekniklerini kullanmalısınız.
- Uyku kalitenize ve uyku sürenize dikkat etmeli, uyku zamanlamaları öncesini öğrendiklerinizin tekrarına ayırmalısınız.
- Sağlıklı beslenmeyi alışkanlığa dönüştürmeli, besinlerinizin hayat enerjisine inanarak tüketmelisiniz ki; yeme kaliteniz öğrenme kalitenizi desteklesin.
- Öğrenme sürecinde beden duruşunuza dikkat etmeli ve zihinsel anlamda öğrenmeye tam bir hazır oluş halinde olmalısınız.
- Öğrenme sürecinde bulunduğunuz mekânın havasına, kokusuna, temizliğine, aydınlığına, ferahlığına, rahatlığına ve ortamdaki ses düzeyine dikkat etmelisiniz.
- Öğrendiklerinizin kalıcılığını arttırmak için bilgileri tekrar etmeli ve hayata geçirerek deneyimlemelisiniz.
- Hangi konuyu öğreniyorsanız bu konuda başaracağınıza inanmalı, gücünüzün farkında olmalısınız.
- Öğrendiklerinizle yetkinliklerinizi arttırmalı, zamana ve koşullara uygun şekilde dönüştürmelisiniz.
Diyabetle Yaşam Boyu Öğrenme
Diyabetle yaşamda; sağlıklı, mutlu ve zinde bir yaşam için, diyabet öz yönetiminizde başarılı olmayı hedefleyin öncelikle. Kendinize ve yapabileceklerinize gönülden inanın. Diyabet sağlık profesyoneli ekibinizle daima iş birliği içinde olun. Diyabet öz bakım davranışlarınızı geliştirin. Diyabetle yaşamın inceliklerini öğrenmek arzusunda olun. Öğrenmek deyince, diyabetle yaşam boyu öğrenme alışkanlığı kazanın mutlaka!
Diyabetle yaşam boyu öğrenme alışkanlığı kazanmak için dikkat edilmesi gerekenler
- Diyabet öz yönetim hedeflerinizi, sağlık bakım uzmanı ekibinizle birlikte belirleyin mutlaka!
- Diyabet eğitim kaynaklarına, doğru kanallar aracılığıyla ulaşmaya özen gösterin.
- Diyabetle öğrenme sürecinizi keyifli hale getirin, öğrendiğiniz her bilgiyi mutlaka kararlılıkla hayata geçirin.
- Diyabet öz yönetim sürecinizde, kendinize küçük ödüller koyun.
- Okuma alışkanlığı kazanın, diyabetle ilgili doğru kaynakları okuyun ve ufak notlar alın.
- Yazma alışkanlığı kazanın ve diyabet günlüğü tutun.
- Sağlıklı beslenme alışkanlığını yaşam tarzı haline dönüştürün. Günlük ya da haftalık besin tüketim kaydı tutmayı alışkanlık haline getirin.
- Günlük ve haftalık fizik aktivite planlamanız olsun ve düzenli egzersiz günlüğü tutun.
- Parmaktan ya da sürekli glikoz ölçüm sistemleriyle bireysel kan şekeri takibiniz varsa, raporlarınızı mutlaka belli aralıklarla sağlık bakım uzmanı ekibinizle birlikte değerlendirin.
- Diyabetle yaşayan başka kişilerle tanışın, fikir alışverişi yapın ve birbirinizle deneyimlerinizi paylaşın.
- Diyabetle yaşamda, diyabet öz yönetim desteği sağlayacak teknolojik gelişmeleri takip edin ve imkânlarınız ölçüsünde hayatınıza katın.
- Diyabet öz yönetim sürecinizde, hatalarınızdan ders çıkarın ve kendinizi yargılamayın.
- Diyabetle yaşam boyu öğrenme yolculuğunuzda, internetin imkânlarından faydalanın.
- Diyabetle ilgili online eğitim programlarını takip edin ya da diyabetle ilgili blogları okuyun.
- Diyabetle yaşamda başarı hikâyelerinizi sosyal platformlarda paylaşın ya da başka diyabetlilerin başarı hikâyelerinden ilham alın.
- Başka diyabetliler ile mutlaka sosyalleşin.
- Diyabetle yaşamda öğrendiklerinizi, başka diyabetlilere de akran desteğiyle öğretin.
- Diyabetle yaşamda zorlandığınız alanlarda mutlaka ilgili uzmanlardan, sosyal çevrenizden ya da yakınlarınızdan destek alın.
- Diyabetle yaşamda her zaman sorularınız olsun ve sorularınıza yanıtlar arayın.
- Diyabetle ilgili meraklı ve araştırmacı yanınızı güçlendirin, yeni bilgiler edinin ve bilgilerinizi paylaşın.
Son Söz
Diyabetle yaşamınızı ve başka diyabetlilerin yaşamını güzelleştirin. Diyabetle yaşamda bilgeliğinizi daima arttırın.
Diyabetle yaşam boyu öğrenme alışkanlığı kazanmanız, sizi yaşamınızda diyabetin uzmanı yapacaktır. O vakit daha sağlıklı bir yaşam için, siz de diyabetin uzmanı olmaya ne dersiniz!
Fotoğraf Unsplash aracılığıyla
Sorumluluk Reddi Beyanı: Bu sitede sunulan içerikler ve materyaller sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paylaşımlar tıbbi hizmet, tıbbi talimat veya tıbbi öneri olarak anlaşılmamalıdır. Bu sitede yer alan bilgilerin hiçbiri, sağlık uzmanları ile yapılan görüşmelerin yerini almayı amaçlamamaktadır. Bu nedenle; sağlıkla ilgili her türlü gereksinimiz için mutlaka hekim, hemşire, diyetisyen, eczacı ya da ilgili diğer sağlık uzmanlarına danışmanız ve tavsiyelerine uymanız önemlidir.