Duygu yönetimi
Diyabet & Diyabetle Yaşam

Diyabetle Yaşamda Güçlü Olmanıza Katkı Sağlayacak 5 Önemli Tavsiye

Diyabetle yaşamda elbette güçsüz olduğunuz zamanlar olacaktır. Fakat her şeye rağmen, diyabetle yaşamda güçlü olmanıza katkı sağlayacak yollar da var. Önemli olan sizin diyabetle yaşamda uyumunuz ve güçlü olmayı istemenizdir.

Diyabetle yaşam, siz nasıl hissederseniz o ölçüde kolay ya da zor olur. Muhakkak yaşınız, yaşam şekliniz, psiko-sosyal özellikleriniz, ekonomik koşullarınız, fiziksel-zihinsel-ruhsal sağlık durumunuz ya da başka hastalıkların varlığı gibi birçok neden yaşamınızı etkiler. Yaşamınızın her anının istediğiniz gibi gitmemesi çok normaldir. Neşe, üzüntü, heyecan, acı, korku, mücadele ya da huzur gibi çok farklı duygular yaşamın içinde vardır. Yaşamınızı nasıl algıladığınız, biraz da sizin bakış açınıza bağlıdır.

Güçlü olmak, kontrolü elinde tutmak demektir. Diyabetle yaşamda güçlü olmak ise, hastalığın yönetiminin elinizde olması demektir. Diyabet öz yönetiminde başarınız sizin gücünüzü yansıtır.

Peki diyabetle yaşamda güçlü olmanıza neler katkı sağlar. Uzun yıllardır diyabetlilerle çalışan biri olarak, mesleki bakış açımla işte size katkı sağlayacak birkaç tavsiye. Arzu ederseniz ajandanıza not alabilirsiniz.

Diyabeti Yönetmeyi İsteyin

Diyabet ömür boyu süren, yaşam kalitesini etkileyen ve diyabet öz yönetimi sorumluluğu gerektiren bir hastalıktır. Diyabetle sağlıklı bir yaşam için, diyabetlinin hastalığını yönetme becerisi kazanması ve ömür boyu sorumluluk üstlenmesi gerekir.

Şunu bilmek gerekir ki, sorumluluk verilmez sorumluluk alınır. Diyabetli bireyin öncelikle hastalığını yönetmeyi ve sorumluluk üstlenmeyi arzu etmesidir gerekli olan. Çünkü kendi yaşamıyla ilgili her türlü konuda karar verecek olan, aslında erişkin yaşta bir diyabetlinin kendisidir.

Diyabet, bireyden öncelikle yaşam tarzı değişikliği ve uyum bekler. Diyabetlinin yaşam tarzında yapacağı tüm değişimler için kendi kararlarını hür iradesiyle verebilmesi önemlidir. Diyabetli bireyin kararlılığı, motivasyonu, sağlık inancı, yaşam beklentisi, sorumluluk bilinci ve kişilik yapısı gibi birçok etken diyabetle yaşamını etkiler. Bu nedenle diyabetlinin önce değişimi istemesi ve sorumluluk üstlenmesi gerekir. Diyabet sağlık bakım ekibi ve diyabet eğitim hemşiresi ayrıca hastalık bakım ve takip sürecinde; bireye diyabet öz yönetim desteğinde bulunur.

Diyabetle Yaşamda Kendinizi Tanıyın

Yaşamın her anında ne istediğini bilmek, güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olmak, fırsatları ve tehditleri görmek, hedef koymak, plan yapmak ve disiplin sağlamak başarı için gerekenler arasındadır. Diyabetle yaşam, diyabetliden kendini tanımasını bekler. Kişinin kendini tanıması yaşamını da kolaylaştırır.

Diyabetle yaşam
Fotoğraf Aziz Acharki ve Unsplash

Diyabetlinin, diyabetle yaşamda şu soruları kendine sorması bu konuda katkı sağlayabilir:

  • Diyabet tedavi ve bakım sürecinde yaşantımda hangi davranışlarımı değiştirebilirim?
  • Diyabetle yaşamımda gerçekçi hedefler belirleyebiliyor muyum?
  • Hedeflerimden hangilerinin benim için en önemli hedef olduğunu biliyor muyum?
  • Diyabetle yaşam hedeflerimde, beni destekleyen ya da engelleyen yönlerimi biliyor muyum?
  • Diyabetle yaşam hedeflerime ulaşmamada bana yardımcı olacak fikirlerim neler?
  • Diyabetin hayatıma getirdiği sorumlulukların farkında mıyım?
  • Hastalığımla ilgili üzerime düşen sorumlulukların hangilerini kendi başıma yapabilirim?
  • Diyabet olmak bana neler hissettiriyor?
  • Diyabet hayatıma hangi stres faktörlerini katıyor? Bunlarla baş edebilecek yöntemler keşfedebilir miyim?
  • Diyabetle yaşamda kendi kendime yetebilir miyim?
  • Hastalığımla ilgili hangi yakınlarımdan, nasıl bir destek alabilirim?
  • Diyabetle yaşamda kedimi destekleyecek ne gibi çözümler bulabilirim?
  • Diyabet hastalığı, diyabet öz yönetimi ve öz bakım uygulama seçenekleriyle ilgili yeterli bilgim var mı?
  • Diyabetle yaşamda benim için nelerin doğru olduğunu yeterli düzeyde biliyor muyum?

Bu ve benzeri soruları kendinize içtenlikle sormanız, diyabetle yaşamınızda kendinizi daha iyi tanımanıza katkı sağlayacaktır.

Diyabet Hakkında Araştırıcı ve Meraklı Olun    

Diyabet tanısı aldığınızda ya da ilerleyen zamanlarda mutlaka kapsamlı bir diyabet eğitimi almanız tedavinin önemli bir basamağıdır. Diyabet eğitim hemşiresinden diyabet hakkında ve diyabet öz yönetimi konusunda gerekli bilgi ve eğitim gereksiniminizi karşılamış olmanız önemlidir. Fakat bunun dışında diyabetli olarak sorumluluğunuz, yaşam boyu öğrenme anlayışında olmanızdır.

Diyabet bir şekilde yaşamınızın bir parçası olmuşsa, sizin de yol arkadaşınızı iyi tanımanız gerekir. Bu nedenle araştırıcı ve meraklı olmanız elbette önemidir. Dijital çağın sunduğu imkânlarla artık birçok doğru kaynağa ulaşmak kolay ve mümkündür. Tabii okuryazar olmak bu konuda bir avantajdır. Ama okuryazar olmayan diyabetlerin de, yakınlarından destek alması kendilerine önemli bir katkı olur.

Diyabet Sağlık Bakım Ekibinizle İş Birliği İçinde Olun

Diyabet takip ve bakım sürecinizde, düzenli hastane kontrolleriniz elbette önemlidir. Bir endokrinolog, diyabet eğitim hemşiresi, diyetisyen, egzersiz fizyoloğu, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, göz doktoru, ayak bakım uzmanı ve eczacı gibi meslek üyeleriyle iş birliği içinde olmak sizi güçlendirecektir.

Diyabet bakımı her diyabetlinin bireysel özelliklerine özgü bir planlama ve bütüncül yaklaşımlar gerektiren bir süreçtir. Bu sürecin sürdürülmesinde etkin diyabet yönetimi için multidisipliner ekip yaklaşımı ve diyabetlinin iş birliği sağlaması gerekir.

Diyabetle Yaşamda Geleceği Planlamak

Bugünün farkında olun ki, geleceğinizi de doğru planlayın. Diyabetle yaşamda nerede duruyorsunuz. Diyabet mi sizi yönetiyor, yoksa siz mi diyabetinizi yönetiyorsunuz.

Sağlıklı bir beslenme ve aktif bir yaşam anlayışıyla, bireysel bakım ve tedavinizde üstlendiğiniz öz bakım sorumluluklarınızla, aileden ve sosyal çevreden aldığınız destek de yeterli düzeydeyse bu önemli bir kazanımdır yaşamınızda.

Diyabetle yaşamda sağlıklı bir yaşam için, sağlıklı bir gelecek hayal edin. Bunun için de sorumluluk alın. Kararlı ve disiplinli olun. Sağlıklı bir yaşam için motivasyonunuzu her daim güçlü tutmaya çabalayın. İradenizi sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmak ve sürdürmek için kullanın. Güzel düşünün, iyi hissedin ve yaşam kalitenizi itinayla koruyun. Çünkü sağlık en değerli hazinenizdir. Kendinizi koşulsuz sevin ve sağlığınıza sonsuz saygı duyun.

Fotoğraf Fuu J ve Unsplash aracılığıyla

Sorumluluk Reddi Beyanı: Bu sitede sunulan içerikler ve materyaller sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paylaşımlar tıbbi hizmet, tıbbi talimat veya tıbbi öneri olarak anlaşılmamalıdır. Bu sitede yer alan bilgilerin hiçbiri, sağlık uzmanları ile yapılan görüşmelerin yerini almayı amaçlamamaktadır. Bu nedenle; sağlıkla ilgili her türlü gereksinimiz için mutlaka hekim, hemşire, diyetisyen, eczacı ya da ilgili diğer sağlık uzmanlarına danışmanız ve tavsiyelerine uymanız önemlidir.