Diyabetle Yaşamda Kendi Kendine Koçluk
Diyabetle yaşamda kendi kendine koçluk yapmaya ne dersiniz. Yaşamınızın yönetimi her zaman sizin elinizde olmalı. Diyabet hastalığı yaşamınıza girmişse eğer, bir şekilde yaşamınızın bir parçası olur.
Diyabetle yaşamda asla diyabetin sizi yönetmesine izin vermeyin. Diyabeti yöneten daima siz olun. Emin olun kendinizi daha güçlü hissedersiniz.
Koçluk değişim ve dönüşüm gerçekleştirir. Kendinize koçluk yapmak, hayatınızda değiştirmek istediğiniz alanları daha net görmenizi sağlar.
Değerinizin farkında olmak, hedeflerinizi netleştirmek, güçlü ve zayıf yanlarınızı görmek, sınırlarınızı belirlemek ve yaşam hedeflerinizi netleştirmek istemez misiniz?
O vakit koçluk yaklaşımıyla ilgili bu yazım siz değerli okuyucularıma gelsin.
Diyabetle Yaşam ve Sağlık Koçluğu Maceram
Diyabet hemşireliğinde koçluk yaklaşımı her zaman ilgimi çekmiştir. Bu konuda ilk maceram diyabetle yaşam ve sağlık koçluğu eğitimi almak olmuştu. Koçlukla ilgili okuduğum kitaplar, incelediğim yayınlar, takip ettiğim farklı eğitim programları oldu. Ardından hatırı sayılır nitelikteki bir koçluk akademisinden aldığım profesyonel koçluk eğitimim sonrası, karar verdim ki okuyucularıma koçluğu anlatmalıyım.
Diyabet hemşirelerinin kariyer yolculuğunda, koçluk yaklaşımı tercih edilebilir mesleki yetkinlikleri arasında yer alır. Diyabetlilerin yaşamına koçluk yaklaşımıyla dokunmak ve fayda sağlamak hemşirelik mesleğine ayrı bir doyum katar.
Diyabetle Yaşamda Kendi Kendine Koçluk Yapma Sürecinde Hedef Belirleme
Diyabetle yaşamda kendi kendine koçluk, diyabetlinin yaşamındaki olumlu şeylerin farkına varabilmesini sağlar. Böylece diyabetli birey kendine daha fazla güven duyar. Hayata daha iyimser bakar. Diyabetle yaşamın zorluklarıyla baş etme gücü kazanır.
Diyabetle yaşamda kendinize yaptığınız koçluk sürecinde, öncelikle hedeflerinizi belirlemelisiniz. Mesela her hafta kendinize en azından bir tane hedef belirleyebilirsiniz. Bu hedefiniz uzun zamandır ertelediğiniz bir hedef olabilir. Sonra bu hedefiniz için, hedefinizi ne zamana kadar gerçekleştireceğinize dair bir tarih belirlemelisiniz.
Koçluk sürecinde hedefler aşamasında ilerleyen zamanlarda her hafta ya da her ay belirlediğiniz hedeflerin sayısını arttırabilirsiniz. Bu hedeflerinizin bir kısmı yaşam hedefleriniz, sizi dinlendiren ya da rahatlatan hedefler, sizi eğlendiren hedefler veya çözmek istediğiniz sorunlara yönelik hedefler olabilir.
Diyabetle Yaşamda Kendine Koçluk Sürecinde Kendi Değerinin Farkında Olmak
Diyabetli her birey kendine özgü özellikleriyle farklı ve özeldir. Diyabetliler kendi güçlü ve zayıf bulduğu yanlarını mutlaka tanımalı. Yaşamında neleri daha iyi başardığının farkında olan bir diyabetli, neleri başarma konusunda da daha iyi sonuçlar elde edebileceğini bilir.
Diyabetle yaşamda kendi kendine koçluk sürecinde hedefler belirlemek ve kendine güven duymak önemlidir. Diyabetli bireyin kendi gücüne inanması ve kendiyle gurur duyması ona güç verir. Bu durum gelişim ve değişimde başarının kapılarını açmak demektir.
Diyabetle yaşamda her başarınızı kaydedin. Mesela bir başarı günlüğü ya da ajandası tutabilirsiniz. Kendinizle veya yaptıklarınızla gurur duyduğunuz her şeyi yazarak ebedileştirebilirsiniz. Böylece ileride neler başardığınızı görebilir ve özgüveninizi sağlamlaştırabilirsiniz.
Diyabetle yaşamda kişinin kendini iyi hissetmesi, gücünün farkında olması ve hedeflerini bilmesi oldukça değerlidir. Böylece diyabet öz yönetiminde de başarı şansınızı yükseltirsiniz.
Diyabetle Yaşamda Koçluk Sürecinde Sınırlarınızı Belirlemek
Diyabetle yaşamın kimi zaman zorlukları elbette olabilir. Fakat yaşamda daima başarılarınızı hatırlamak, özgüveninizi besler. Kendi potansiyelinizin farkında olmak, sizi sınırlayan engelleri bilmek ya da başarınızı etkileyen olumsuz düşüncelerinizi tanımak koçlukta önemlidir.
Çoğu zaman yaşamda başarılarınızı engelleyen, aslında sahip olduğunuz düşüncelerinizdir. Her koşulda olumlu düşünceler içinde olmanız, kendinize olan güçlü inancınız ve sahip olduğunuz cesaret emin olun daima işinizi kolaylaştırır. Önemli olan değişimi istemek ve sizi sınırlayan engellerinizin farkında olmaktır.
Diyabetle yaşamda şu hususlar sizi sınırlayan engellerden kurtulmanıza katkı sağlayabilir:
- Her zaman her konuda esnek olmaya çalışmak.
- Sınırlayan inançların ya da düşüncelerin farkında olmak.
- Kendinizi onaylayan ifadeler kullanmak ve her zaman olumlu düşünmeye çabalamak.
- Size başarı getirecek dürtülerinizi harekete geçirmek.
- Kendinizi iyi hissettiren insanlarla birlikte vakit geçirmek.
- Beğendiğiniz ya da takdir ettiğiniz kişilerin davranışlarını gözlemleyerek onlardan ilham almak.
- Yaşamınızda belirlediğiniz hedeflere ulaşmayı hayal etmek.
- Ulaştığınız her hedef için kendinizi cömertçe ödüllendirmek.
Kendi Kendine Koçluk Sürecinde Diyabetle Yaşam Hedeflerini Netleştirmek
Diyabetle yaşamda ne istediğinizi ya da neleri hedeflediğinizi keşfetmeye ne dersiniz. Bunun için önce kendinize doğru soruları sorabilmelisiniz. Sorularınız düşünce yapınızı olumlu yönde değiştirmeye ve hedeflerinize yönelik olmalıdır.
Diyabetle yaşam hedeflerinizi netleştirmenize katkı sağlayacağını düşündüğüm soruların bazıları şunlardır:
- Diyabetle yaşamda hangi sorunları sıklıkla yaşıyorum?
- Bu sorunları neden çözemiyorum?
- Hangi konularda üzüntü hissediyorum?
- Sorunlarımı çözmek için neler yapabilirim?
- Diyabetle yaşamdan beklentilerim neler?
- Beni neler mutlu eder?
- Diyabetle yaşamda neleri farklı yapabilirim?
- Gelecekle ilgili hedeflerim neler?
- Yaşam deneyimlerimden neler öğrendim?
- Yüzleşmekten kaçtığım gerçeklerim neler?
- Diyabetle yaşamda şu an mutlu olmak için ne yapmalıyım?
- Diyabet öz yönetiminde başarılı mıyım?
- Diyabet öz yönetimi başarımı nasıl arttırabilirim?
- Diyabet tedavi uyumum nasıl?
- Diyabet tedavi uyumumu nasıl arttırabilirim?
- Diyabetle yaşamda kendimi güçlü hissediyor muyum?
- Diyabetle yaşam gücümü nasıl arttırabilirim?
Bu ve benzeri soruları kendinize sormanız, diyabetle yaşam hedeflerinizi netleştirmede size yardımcı olabilir.
Koçluk Sürecinde Diyabetle Yaşam Dengesini Kurmak
Diyabetle yaşamda kendi kendinize koçluk; kendinizi güçlü hissetmek ve yaşamınızı dengede tutmak için size katkı sağlar. Önemli olan yaşamınızda sizin için ideal olan dengeyi kurabilmektir. Bu süreçte; yaşam önceliklerinize ve amaçlarınıza yönelik bir denge sağlayabilmeniz oldukça önemlidir.
Diyabetle yaşam dengesini kurmanıza katkı sağlayacak bazı adımlar ise şunlardır:
- Diyabetle yaşam dengenizin, önceliklerinize bağlı olduğunun farkında olmak.
- Şu anki koşullarınızda sizin için uygun olanın, gelecek koşullarda uygun olamayacağı ihtimalini göz ardı etmemek.
- Kendi farklılığınızı kabul ederek değişime açık olabilmek.
- Diyabetle yaşamınızı amaçlarınıza göre dengeleyebilmek.
Diyabetle yaşamda önce gücünüze inanmalısınız. Yaşamınızda ideal dengeye ulaşabilmeniz için pasif yaşamdan aktif yaşama geçmeyi arzulamanız gerekir.
Yaşamın her anını kontrolünüz altında tutabilmeniz, iyi bir yaşam planlaması yapabilmeniz ve hedeflerinize yoğunlaşmanız emin olun size her zaman katkı sağlar.
Fotoğraf Jamie Street ve Unsplash aracılığıyla
Videolar Canva aracılığıyla
Sorumluluk Reddi Beyanı: Bu sitede sunulan içerikler ve materyaller sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paylaşımlar tıbbi hizmet, tıbbi talimat veya tıbbi öneri olarak anlaşılmamalıdır. Bu sitede yer alan bilgilerin hiçbiri, sağlık uzmanları ile yapılan görüşmelerin yerini almayı amaçlamamaktadır. Bu nedenle; sağlıkla ilgili her türlü gereksinimiz için mutlaka hekim, hemşire, diyetisyen, eczacı ya da ilgili diğer sağlık uzmanlarına danışmanız ve tavsiyelerine uymanız önemlidir.