Gelişim Aracı Olarak Stres
Stres genel olarak yaşamda esenlik halimizi bozan ve sağlığımız için tehdit oluşturan bir etken olarak görülür. Elbette stres yaratan durumlar karşısında etkili başa çıkma yöntemlerimiz yoksa, yaşamda iyilik halimizi etkilenebilir.
“Günümüzün karmaşık ve belirsiz koşullarında stresten etkilenmemek mümkün mü?” dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız… Dışımızda gelişen birçok olay ya da durum, yaşamımızda stres yaratabilir. Peki stresi bir gelişim aracı olarak kullanmayı tercih etmez misiniz?
Benim tercihim de genelde stresi gelişim yolculuğumda fırsat aracı olarak kullanmak. Hayatımda stres yaratan durumlara daha yakından bakmayı yeğlerim. Duygularımı, düşüncelerimi ve tepkilerimi derinlemesine değerlendirerek, çıkarımlarımla stresi bir araç olarak kullanarak ilerlerim gelişim yolculuğumda.
Çoğu zaman bedenimizin strese verdiği tepkiler benzer olmakla birlikte, stresle başa çıkma yöntemlerimiz elbette farklılık gösterebilir. Yaşamı algılayış biçimimiz, farkındalık düzeyimiz, deneyimlerimiz, kişilik yapımız, mizacımız, stres hakkında bilgi düzeyimiz, sağlık inancımız vb. birçok unsur stres yaratan durumlara tepkilerimizi etkileyebilir.
Stresin Yaşamımızda Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Bedensel ve ruhsal sağlığımız için tehdit oluşturan bir durum olarak görülen stres; aslında vücudumuzun ve zihnimizin normal bir tepkisidir. Stres anında durumu nasıl değerlendirdiğimiz, stresin yarattığı olası sonuçları etkiler. Yaşamımızda stres halini sıklıkla yaşıyor ve etkili başa çıkamıyorsak, esenliğimiz bu durumdan etkilenebilir.
Stres yaşanması durumunda; bedende “savaş veya kaç” tepkisi gerçekleşir. Beyinde hipofiz bezi uyarılarak, böbrek üstü bezlerinden adrenalin ve kortizol gibi stres hormonları salgılanır. Kortizol hormonu ise iştah artışına yol açarak, kan şekeri seviyesinde dalgalanmalara neden olabilir. Beraberinde ağız kuruluğu, kaslarda gerginlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kan basıncının yükselmesi, uyku ve iştah problemleri gibi birçok fiziksel etki yaratabilir.
Stresin fiziksel etkiler dışında endişe hali, hafıza sorunları, konsantrasyon güçlüğü, karar verme yeteneğinde azalma ya da genel ruh halinde düşüş gibi zihinsel sağlık üzerinde de etkileri olabilir.
Kimilerinde aşırı yeme ya da madde kullanımı gibi davranışsal etkilerle uzun vadeli sağlık sorunlarına neden oluşturabilir. İlişkilerde gerginliklere ya da iletişim sorunlarına yol açarak, ilişkiler üzerinde olumsuz etkileri olmakla birlikte, iş performansını da olumsuz etkileyebilir.
Stresle Başa Çıkma Yöntemlerinizi Keşfedin
Yaşamda esenliğimizi korumak istiyorsak geliştirmemiz gereken önemli becerilerden biridir stres yönetimi. Esenlik dolu bir yaşam için stresle başa çıkma yöntemlerini benimseyerek, etkili stres yönetimi tekniklerini keşfetmek gerekir.
Yeterli uyku ile birlikte sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak, düzenli egzersizle aktif yaşam biçimini benimsemek stresle etkili başa çıkma da en önemli adımlar arasında. Beraberinde gerektiğinde sosyal destek almak önemli.
Stresle başa çıkmada benim tercih ettiğim teknikleri sizlere ayrıca listelemek istedim. Arzu ederseniz ajandanıza not düşebilirsiniz:
- Stres durumunda olumlu düşünmek ve olumsuz düşünce kalıplarının farkında olarak yeniden yapılandırmak
- Stres durumunda derin gevşeme egzersizi, nefes egzersizi ve hayal kurmayla gevşeme şeklinde egzersizleri uygulamak
- Dinlendirici müzik türlerini tercih etmek
- Yaşamla denge ve uyum içinde iyimser bakış açısında olmak
- Zamanı etkin kullanmak ve her anımın değerini bilmek
- Problem çözme yöntemleriyle sorunlara etkili çözümler getirmek
- Sağlıklı beslenmeye özen göstermek, aktif yaşam sürmek ve uyku alışkanlığımı bozmamak
- Dostlarıma zaman ayırmak ve bana iyi gelen deneyimleri paylaşmak
- Kendime hobi alanları yaratmak, yaratıcılığımı geliştirmek, daima üretmek ve sevdiklerimle paylaşmak
- Farklı kategorilerde okumak, araştırmak, öğrenmek, yazmak ve paylaşmak
- Doğada yürüyüş yaparak, doğanın huzur kokan havasından faydalanmak
- Kedilerimle vakit geçirerek, onlarla göz teması kurarak sürekli iletişimde olmak
- Sözcüklerin gücünden faydalanmak, kullandığım sözcükleri özenle seçerek yerinde ve ölçülü kullanmak
- Yüzümde tebessümü daima korumak ve bolca kahkaha atmak
- Bütünsel gelişim yolculuğumu keyifle sürdürmek
Stres Gelişim Aracı Olarak Nasıl Kullanılmalı?
Stresi yaşamımızda bir engel olarak görmeyip, fırsata dönüştürerek bir gelişim aracı olarak kullanmak mümkün elbette. Böylece yeniden çerçevelediğimiz bu anlayışla hayatımızda stres yaratan durumlarda içinde olduğumuz ruh halini koruyarak, stresle etkili bir şekilde başa çıkarak gücümüzü ve potansiyelimizi arttırabiliriz.
Stresi Gelişim Aracı Olarak Kullanmak
Stresi gelişim aracı olarak kullanmanın bazı yollarını sizlere şu şeklide sıralayabilirim:
- Stresi Değişen Durumlara Daha Kolay Uyum Sağlamak İçin Kullanma: Stres çoğu zaman değişimin ve değişen koşulların bir sonucu olsa da bizim bu koşullara esnekliğimizi güçlendirebilir. Stresle etkili başa çıkma sürecinde, değişime ve değişim gerektiren durumlara esneklikle uyum sağlamak önemli. Stresi bir fırsata dönüştürerek çözüm odaklı yaklaşım benimseyebiliriz. Beraberinde yaratıcı ve yenilikçi bir düşünme biçimini tercih edebiliriz.
- Stresi Kişisel Büyüme Fırsatı Olarak Görme: Gelişim yolculuğumuzda stres yaratan bazı durumlar, aslında bizim için büyüme ve gelişim yönünde fırsat kapıları açabilir. Bu süreçte güçlü yönlerimizi keşfedebiliriz. Kişisel sınırlarımızı netleştirebiliriz. Duygusal dayanıklılığımızı güçlendirebiliriz. Olası zorluklarla başa çıkma becerilerimizi geliştirme imkânı yakalama şansı elde ederiz.
- Stresle Başa Çıkma Becerilerini Geliştirme: Karşılaştığımız stres yaratan durumlar aslında becerilerimizi geliştirmek için bir fırsattır. Öğrenen bir zihniyetle stresle daha etkili başa çıkma becerilerinizi geliştirmek amacıyla böylece farklı teknikler ve stratejiler öğrenme gereksinimi yakalarız. Bu beceriler; iletişim becerileri, etkili zaman yönetimi, duygu yönetimi, duygusal zekâ, nefes teknikleri ya da problem çözme becerileri şeklinde olabilir.
- Stresi Sosyal Destek ve İş Birliği Kaynağı Olarak Görme: Bizler sosyal varlıklarız. Stresle başa çıkma sürecimizde de yalnız olmadığımızı bilmek bizi güçlendirir. Stres anlarında başa çıkma gücümüzü arttırmak için arkadaşlarınızdan, ailenizden veya iş arkadaşlarınızdan destek isteyebiliriz. İlişkilerimizde kurduğumuz bağı güçlendirebilecek fırsatlar yaratabilir bazen stres.
- Stres Anında Motivasyon Sağlama: Stres bazı durumlarda hedeflerimize daha hızlı ulaşmamız için motivasyonumuzu arttırabilir. Bazen zorluklarla ya da zorlu durumlarla karşılaşmamız daha fazla çaba sarf etmemize ve hedeflerimize kararlılıkla ilerlememize olanak sağlar.
- Stresin Empati Becerimizi Geliştirmesi: Stres yaşadığımız durumlarda başkalarının duygularını daha iyi anlayarak empati becerimizi geliştirebiliriz. Zorluklarla karşılaştığımız durumlarda, başkalarının yaşadığı zorlukları da daha iyi anlayarak onlara empatiyle yaklaşmamıza katkı sağlar.
Gelişim yolculuğumuzda bakış açımızı genişletmek, olaylara ya da durumlara olan tepkimizi dönüştürmemize katkı sağlar. Stresi yaşamımızda engel olarak görmeyerek, bir gelişim fırsatı olarak görebilmek stresle başa çıkma becerimizi de güçlendirir.
Sevgiyle ve sağlıkla gönlünüzce olsun gelişim yolculuğunuz.